Przy planowaniu obiadu warto pamiętać, że jest to jeden z głównych posiłków w ciągu dnia i powinien mieć odpowiednią kaloryczność oraz wartość odżywczą – tak by dać nam energię na dalszą część dnia. Co ciekawego możemy przygotować na wakacyjny obiad tak, żeby zaskoczyć rodzinę lub gości?
Pieczony kalafior – idealna propozycja na ciekawy obiad
Kalafior przygotowany według tego przepisu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Niektórzy danie to nazywają „mózgiem z kalafiora”, ponieważ pieczony kalafior przypomina kształtem mózg. Jakich składników potrzebujemy do przygotowania kalafiora w tej formie?
Niezbędne składniki to oczywiście kalafior (1 sztuka), mięso mielone (1/2 kg), cebula (1 średnia sztuka), jajko (1 sztuka), boczek w plasterkach (ok 100g), a także ziemniaki (1 kg), olej (łyżka), przyprawa do ziemniaków (1 opak).
Kalafiora myjemy, a następnie wkładamy do garnka z gorącą osoloną wodą. Gotujemy go przez 15 minut, następnie wyciągamy z wody i osuszamy. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę (pokrojoną w kostkę), jajko oraz przyprawy. Wyrabiamy masę jak na kotlety. Kalafiora okładamy mięsem mielonym, a następnie plasterkami boczku. Opcjonalnie możemy posypać go startym żółtym serem.
Ziemniaki gotujemy na półtwardo. Po wystudzeniu kroimy je w ćwiartki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem wykładamy ziemniaki, posypujemy je przyprawą do dań z ziemniaka. Na ziemniakach układamy kalafiora z mięsem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy naczynie z kalafiorem i ziemniakami. Całość pieczemy ok 60-70 minut. Danie możemy podać z domowym sosem czosnkowym lub ulubioną surówką.