Przepis na hiszpański gulasz z dodatkiem ciecierzycy

Kiedy przygotowujemy posiłki, lubimy sięgać po pomysłu do różnych krajów. Choć nasze rodzime dania są często niezwykłe, to od czasu do czasu może sprawdzić, co ciekawego przygotowuje się np. na zachodzie Europy.

Hiszpański gulasz z dodatkiem ciecierzycy, kiełbasy chorizo i szpinakiem podawany w towarzystwie batatów lub ziemniaków może być kolejnym pomysłem na rodzinny obiad.

Hiszpański gulasz z dodatkiem ciecierzycy – jak przygotować?

Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 100 g szpinaku baby
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 batat lub 2 ziemniaki

Wykonanie:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, drobno siekamy lub ścieramy na drobnych oczkach tarki. Smażymy go przez krótką chwilę na oliwie w garnku.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka. Smażymy przez 2-3 minuty. Co jakiś czas mieszamy
  3. Kiełbasę chorizo należy na początek obrać ze skórki. Następnie kroimy ją w plasterki lub półplasterki i dodajemy do cebuli. Smażymy 5 min.
  4. Bataty lub ziemniaki obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy do garnka i smażymy 5 minut.
  5. Przygotowujemy bulion (ewentualnie samą wodą) i zalewamy warzywa. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy i gotujemy tak przez 5 minut. Jeśli przez ten czas bataty i ziemniaki nie zmiękną, warto wydłużyć nieco czas gotowania.
  6. Dodajemy ciecierzycę, przecież pomidorowy i tak gotujemy 3 min.
  7. Na koniec dodajemy szpinak i ściągamy z ognia.

Ten gulasz może stać się alternatywą dla naszych zwyczajnych gulaszów na mięsie wieprzowym lub wołowym. Z dodatkiem batatów stanie się orientalnym daniem na naszym stole.