Wegetariańskie curry z serem – jak odpowiednie zrobić?

Wiele osób myśli, że kuchnia wegetariańska nie ma smaku i wyrazu. Wystarczy raz spróbować kuchni indyjskiej i ten sposób myślenia zmieni się na zawsze. Aromatyczna i przepełniona przyprawami kuchnia indyjska jest idealnym przykładem na dobre dania wegetariańskie.

Takie jest wegetariańskie curry z serem, które przyciąga aromatami i zachwyca kremową konsystencją.

Składniki na wegetariańskie curry z serem

Do przygotowania 4 porcji curry potrzebujemy:

  • łyżeczkę ziaren kminu rzymskiego
  • dwie łyżki oleju
  • suszoną papryczkę chilli lub płatki chilli
  • szczyptę pieprzu cayenne
  • łyżkę przyprawy curry
  • łyżkę garam masala
  • łyżeczka kardamonu mielonego
  • dwa ząbki czosnku
  • centymetr imbiru
  • czerwoną cebulę
  • butelkę passaty pomidorowej
  • opakowanie śmietany 30%
  • dwa sery paneer lub sery typu włoskiego
  • dwa kubki mrożonego groszku lub marchewki z groszkiem
  • sól według uznania
  • 300 g ryżu
  • pęczek kolendry lub pietruszki

Przygotowanie wegetariańskiego curry

Wbrew pozorom przygotowanie indyjskiego curry jest bardzo łatwe. Na początku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego kmin rzymski i suszoną papryczkę.

Przesmażamy i dodajemy imbir z czosnkiem. Gdy wszystko się zarumieni, dodajemy kardamon, pół łyżki masali i pół łyżki curry. Wszystko mieszamy i wrzucamy cebulę. W momencie, gdy cebula się zarumieni, dodajemy passatę i resztę przypraw. Passatę z przyprawami gotujemy około 30 minut, jeżeli preferujemy ostrzejsze jedzenie, warto dodać więcej chilli. Po około 20 minutach gotowania dodajemy groszek, w tym czasie możemy zacząć gotować ryż według instrukcji podanej na opakowaniu. Po 30 minutach do dania dodajemy śmietanę. Chwile gotujemy, aż smaki się połączą. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do curry. Jeszcze chwilę gotujemy. Danie podajemy z ryżem posypane kolendrą lub pietruszką, według uznania.

Uwaga – warto sprawdzić, czy toleruje się kolendrę. Niektóre osoby posiadają gen sprawiający, że kolendra smakuje jak mydło.

One thought on “Wegetariańskie curry z serem – jak odpowiednie zrobić?

Dodaj komentarz