Wiele osób myśli, że kuchnia wegetariańska nie ma smaku i wyrazu. Wystarczy raz spróbować kuchni indyjskiej i ten sposób myślenia zmieni się na zawsze. Aromatyczna i przepełniona przyprawami kuchnia indyjska jest idealnym przykładem na dobre dania wegetariańskie.
Takie jest wegetariańskie curry z serem, które przyciąga aromatami i zachwyca kremową konsystencją.
Składniki na wegetariańskie curry z serem
Do przygotowania 4 porcji curry potrzebujemy:
- łyżeczkę ziaren kminu rzymskiego
- dwie łyżki oleju
- suszoną papryczkę chilli lub płatki chilli
- szczyptę pieprzu cayenne
- łyżkę przyprawy curry
- łyżkę garam masala
- łyżeczka kardamonu mielonego
- dwa ząbki czosnku
- centymetr imbiru
- czerwoną cebulę
- butelkę passaty pomidorowej
- opakowanie śmietany 30%
- dwa sery paneer lub sery typu włoskiego
- dwa kubki mrożonego groszku lub marchewki z groszkiem
- sól według uznania
- 300 g ryżu
- pęczek kolendry lub pietruszki
Przygotowanie wegetariańskiego curry
Wbrew pozorom przygotowanie indyjskiego curry jest bardzo łatwe. Na początku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego kmin rzymski i suszoną papryczkę.
Przesmażamy i dodajemy imbir z czosnkiem. Gdy wszystko się zarumieni, dodajemy kardamon, pół łyżki masali i pół łyżki curry. Wszystko mieszamy i wrzucamy cebulę. W momencie, gdy cebula się zarumieni, dodajemy passatę i resztę przypraw. Passatę z przyprawami gotujemy około 30 minut, jeżeli preferujemy ostrzejsze jedzenie, warto dodać więcej chilli. Po około 20 minutach gotowania dodajemy groszek, w tym czasie możemy zacząć gotować ryż według instrukcji podanej na opakowaniu. Po 30 minutach do dania dodajemy śmietanę. Chwile gotujemy, aż smaki się połączą. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do curry. Jeszcze chwilę gotujemy. Danie podajemy z ryżem posypane kolendrą lub pietruszką, według uznania.
Uwaga – warto sprawdzić, czy toleruje się kolendrę. Niektóre osoby posiadają gen sprawiający, że kolendra smakuje jak mydło.
Co za przepis! Dawno nie jadłam curry, a ten przepis jest lepszy niż jakikolwiek, który robiłam wcześniej