Jak zrobić „rafaello” na krakersach bez pieczenia?

Prezentujemy prosty przepis bez pieczenia na przepyszne „rafaello” na krakersach.

„Rafaello” na krakersach – Składniki:

  • 2 paczki krakersów Lajkonik (2x 180 g)
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 litra mleka
  • 250 g masła lub margaryny w kostce
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki stołowe budyniu waniliowego (ewentualnie kokosowego lub śmietankowego – musi być biały)
  • liście świeżej mięty do dekoracji
  • kilka świeżych malin, truskawek lub borówek do dekoracji

Przygotowanie „rafaello” na krakersach:

  1. Przygotuj 2 żółtka jaj w misce. Dodaj do nich 1/2 szklanki cukru (lub jego zamiennika) i opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj delikatnie na jednolitą masę o kremowej konsystencji.
  2. Do masy dodaj mąkę, budyń oraz 1/2 szklanki mleka i wymieszaj mikserem aż do połączenia wszystkich składników. Mikser ustaw na małe obroty.
  3. Pozostałe mleko zagotuj w rondelku. Dodaj do niego resztę cukru. Mieszaj, aby się rozpuścił. Następnie połącz słodkie mleko z wcześniej utartą masą. Upewnij się, że nie ma grudek i zagotuj, cały czas mieszając. Powstałą masę zostaw na ogniu przez około minutę. Gdy będzie miała konsystencję budyniu, zestaw ją z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
  4. Utrzyj masło za pomocą miksera na wysokich obrotach.
  5. Do ostudzonej masy dodawaj porcjami masło i dokładnie ucieraj, aż do połączenia składników. Gdy całość jest wymieszana, dodaj 150 g wiórków kokosowych i ponownie zamieszaj.
  6. Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę krakersów w taki sposób, aby całe zostało zakryte. Następnie przesmaruj je warstwą kremu.
  7. Przekładaj w ten sposób masę i krakersy na zmianę, układając kolejne warstwy. Na wierzchu powinna być cienka warstwa masy kokosowej. Posyp ją resztą wiórków kokosowych.
  8. Zostaw ciasto w lodówce na kilka godzin (a najlepiej na noc), aby w chłodnej temperaturze masa stężała, a krakersy nasiąknęły kremem.

Ciasto podawaj pokrojone w kostki i udekorowane na górze wybranym owocem i listkiem mięty. Smacznego!

One thought on “Jak zrobić „rafaello” na krakersach bez pieczenia?

Dodaj komentarz