Prezentujemy prosty przepis bez pieczenia na przepyszne „rafaello” na krakersach.
„Rafaello” na krakersach – Składniki:
- 2 paczki krakersów Lajkonik (2x 180 g)
- 250 g wiórków kokosowych
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 litra mleka
- 250 g masła lub margaryny w kostce
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej
- 2 czubate łyżki stołowe budyniu waniliowego (ewentualnie kokosowego lub śmietankowego – musi być biały)
- liście świeżej mięty do dekoracji
- kilka świeżych malin, truskawek lub borówek do dekoracji
Przygotowanie „rafaello” na krakersach:
- Przygotuj 2 żółtka jaj w misce. Dodaj do nich 1/2 szklanki cukru (lub jego zamiennika) i opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj delikatnie na jednolitą masę o kremowej konsystencji.
- Do masy dodaj mąkę, budyń oraz 1/2 szklanki mleka i wymieszaj mikserem aż do połączenia wszystkich składników. Mikser ustaw na małe obroty.
- Pozostałe mleko zagotuj w rondelku. Dodaj do niego resztę cukru. Mieszaj, aby się rozpuścił. Następnie połącz słodkie mleko z wcześniej utartą masą. Upewnij się, że nie ma grudek i zagotuj, cały czas mieszając. Powstałą masę zostaw na ogniu przez około minutę. Gdy będzie miała konsystencję budyniu, zestaw ją z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
- Utrzyj masło za pomocą miksera na wysokich obrotach.
- Do ostudzonej masy dodawaj porcjami masło i dokładnie ucieraj, aż do połączenia składników. Gdy całość jest wymieszana, dodaj 150 g wiórków kokosowych i ponownie zamieszaj.
- Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę krakersów w taki sposób, aby całe zostało zakryte. Następnie przesmaruj je warstwą kremu.
- Przekładaj w ten sposób masę i krakersy na zmianę, układając kolejne warstwy. Na wierzchu powinna być cienka warstwa masy kokosowej. Posyp ją resztą wiórków kokosowych.
- Zostaw ciasto w lodówce na kilka godzin (a najlepiej na noc), aby w chłodnej temperaturze masa stężała, a krakersy nasiąknęły kremem.
Ciasto podawaj pokrojone w kostki i udekorowane na górze wybranym owocem i listkiem mięty. Smacznego!
Dzięki za przepis. Widać, że macie doświadczenie w wypiekach.