Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalnym połączeniem smaków, koniecznie sprawdź nasz przepis na Letnie Tiramisu. Dodatek sezonowych owoców i Prosecco użyte zamiast Amaretto, sprawiają, że ten słynny i dobrze znany deser, nabiera nowego, interesującego smaku.
W klasycznej włoskiej wersji, tiramisu należy podawać z mocnym espresso, jednak nasza wersja deseru doskonale będzie smakowała z białym winem lub mrożoną herbatą.
Jak przygotować Letnie Tiramisu?
Jeżeli zależy Ci na zdrowszej, dietetycznej wersji, zamiast mascarpone możesz użyć gęstego jogurtu naturalnego, a cukier zastąp ksylitolem.
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 3 duże jajka (koniecznie oddziel wcześniej białka od żółtek)
- 2 paczki biszkoptów (jeżeli zależy Ci na zdrowszej wersji, wybierz te z mniejszą ilością cukru)
- 1szklanka mocnej kawy
- 60 g cukru
- 100 ml prosecco
- gorzkie kakao
- garść świeżych truskawek
Wykonanie:
- Żółtka z cukrem utrzyj na jednolitą, gładką i białą masę. Kiedy będzie gotowa, w kilku porcjach, powoli dodaj schłodzone mascarpone i mieszaj wszystko do połączenia składników. Wlej połowę alkoholu i zmiksuj masę.
- W drugim naczyniu ubij białka z odrobiną soli. Masa powinna być biała i sztywna. Kiedy będzie gotowa powoli dodaj ją do kremu. Ostrożnie wymieszaj wszystko drewnianą szpatułką do połączenia się składników.
- Teraz zaparz mocną kawę i wymieszaj ją z drugą połową alkoholu. Przygotuj naczynie w którym zamierzasz podawać deser. W tej roli świetnie sprawdzą się szklane pucharki lub tortownica średnich wymiarów.
- Na dnie naczynia ułóż pierwszą warstwę biszkoptów. Pamiętaj o tym żeby wcześniej zamoczyć je w kawie, jednak nie trzymaj ich w niej zbyt długo ponieważ biszkopty szybko nasiąkają i robią się łamliwe.
- Na biszkopty wyłóż połowę serowej masy, a na to pokrojone w plastry truskawki. W ten sam sposób przygotuj drugą warstwę. Wyrównaj wierzch nożem i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
- Przed podaniem obficie posyp deser kakao i udekoruj resztą truskawek.
Smacznego.
Przetestowałam przepis i nic dodać, nic ująć. Tak powinno smakować tiramisu