Przepis na nietypowe, tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Znamy szaszłyki. Są to niemal obowiązkowe dania podczas przygotowywania grilla. Dlatego dzisiaj pokażemy, jak przygotować tajskie szaszłyki z sosem orzechowym.

Tajskie szaszłyki – składniki:

  • 700g filetu z kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego

Składniki na sos orzechowy:

  • 1/2 szklanki masła orzechowego bez kawałków orzechów
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki pasty curry (najlepiej czerwonej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki wody

Składniki na marynatę do szaszłyków tajskich:

  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Tajskie szaszłyki z sosem orzechowym – dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków (najlepiej krótkie)
  • olej roślinny, np. sezamowy, ale może być też rzepakowy
  • limonka (ewentualnie cytryna)
  • orzeszki ziemne – posiekane
  • papryka chili – posiekana
  • kolendra

Wykonanie tajskich szaszłyków z sosem orzechowym:

  1. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na małe kawałki.
  2. Przygotowujemy marynatę. Do 1/4 szklanki mleka kokosowego dodajemy pozostałe składniki na marynatę i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  3. Kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy tak, by oblepiła każdy kawałek i odstawiamy przynajmniej na pół godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  4. Przygotowujemy sos. Pozostała część mleka kokosowego i składniki na sos przelewamy do rondelka. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 4 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Kurczaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Polewamy oleje i grillujemy na grillu lub patelni aż do zarumienienia.
  6. Podajemy w towarzystwie ryżu  i podgrzanym sosem orzechowym.
  7. Możemy także posypać go wybranymi dodatkami, jak np. papryczka chili, kawałki limonki, kolendrą lub orzeszkami ziemnymi.