Znamy szaszłyki. Są to niemal obowiązkowe dania podczas przygotowywania grilla. Dlatego dzisiaj pokażemy, jak przygotować tajskie szaszłyki z sosem orzechowym.
Tajskie szaszłyki – składniki:
- 700g filetu z kurczaka
- 400 ml mleka kokosowego
Składniki na sos orzechowy:
- 1/2 szklanki masła orzechowego bez kawałków orzechów
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki pasty curry (najlepiej czerwonej)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki wody
Składniki na marynatę do szaszłyków tajskich:
- 2 łyżeczki pasty curry
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Tajskie szaszłyki z sosem orzechowym – dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków (najlepiej krótkie)
- olej roślinny, np. sezamowy, ale może być też rzepakowy
- limonka (ewentualnie cytryna)
- orzeszki ziemne – posiekane
- papryka chili – posiekana
- kolendra
Wykonanie tajskich szaszłyków z sosem orzechowym:
- Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na małe kawałki.
- Przygotowujemy marynatę. Do 1/4 szklanki mleka kokosowego dodajemy pozostałe składniki na marynatę i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
- Kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy tak, by oblepiła każdy kawałek i odstawiamy przynajmniej na pół godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Przygotowujemy sos. Pozostała część mleka kokosowego i składniki na sos przelewamy do rondelka. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 4 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Kurczaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Polewamy oleje i grillujemy na grillu lub patelni aż do zarumienienia.
- Podajemy w towarzystwie ryżu i podgrzanym sosem orzechowym.
- Możemy także posypać go wybranymi dodatkami, jak np. papryczka chili, kawałki limonki, kolendrą lub orzeszkami ziemnymi.