Steki wołowe należą do potraw, które tylko pozornie należą do łatwych. W rzeczywistości ostateczny sukces zależy tutaj nie tylko od jakości mięsa, ale również od wiedzy kucharza. Na stek najlepiej nadaje się rostbef, antrykot lub polędwica i właśnie takiego mięsa należy szukać.
Jeśli widnieje na nim biały marmurek to nadaje się idealnie, ponieważ tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Stek z sosem z zielonego pieprzu to wykwintne danie dla prawdziwych smakoszy.
Jak przygotować stek wołowy?
Składniki na 2 porcje
- 2 steki wołowe
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy rafinowanej
- 2 łyżki masła
- 100 g zielonego pieprzu marynowanego
- pół szklanki białego wina wytrawnego
- 2 szalotki
- szklanka śmietany 30%
Sposób przygotowania
- Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na maśle i dodaj białe wino.
- Kiedy wino wyparuje, dodaj zielony pieprz. Duś całość 10 minut, a następnie wlej do rondelka śmietanę. Sos dopraw solą i zmielonym pieprzem.
- Kiedy sos będzie już gotowy, przyjdzie pora na steki. Mięso dokładnie umyj i osusz, a następnie przyprósz solą.
- Rozgrzej oliwę na patelni i ułóż na niej steki, kiedy zacznie się dymić. Smaż je po 4 minuty z każdej strony i przekładaj za pomocą szczypiec. Nakłuwanie mięsa podczas smażenia spowoduje, że wyciekną z niego wszystkie soki, który odpowiadają za smak steków.
- Dopiero po usmażeniu możesz doprawić steki świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli zrobisz to przed smażeniem, pieprz może się spalić. Gotowe steki ułóż na talerzach i polej sosem z zielonego pieprzu. Danie można serwować z warzywami z grilla lub gotowanymi na parze, a także z sałatkami różnego rodzaju.