Stek wołowy z sosem z zielonego pieprzu – łatwy przepis

Steki wołowe należą do potraw, które tylko pozornie należą do łatwych. W rzeczywistości ostateczny sukces zależy tutaj nie tylko od jakości mięsa, ale również od wiedzy kucharza. Na stek najlepiej nadaje się rostbef, antrykot lub polędwica i właśnie takiego mięsa należy szukać.

Jeśli widnieje na nim biały marmurek to nadaje się idealnie, ponieważ tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Stek z sosem z zielonego pieprzu to wykwintne danie dla prawdziwych smakoszy.

Jak przygotować stek wołowy?

Składniki na 2 porcje

  • 2 steki wołowe
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy rafinowanej
  • 2 łyżki masła
  • 100 g zielonego pieprzu marynowanego
  • pół szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 szalotki
  • szklanka śmietany 30%

Sposób przygotowania

  1. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na maśle i dodaj białe wino.
  2. Kiedy wino wyparuje, dodaj zielony pieprz. Duś całość 10 minut, a następnie wlej do rondelka śmietanę. Sos dopraw solą i zmielonym pieprzem.
  3. Kiedy sos będzie już gotowy, przyjdzie pora na steki. Mięso dokładnie umyj i osusz, a następnie przyprósz solą.
  4. Rozgrzej oliwę na patelni i ułóż na niej steki, kiedy zacznie się dymić. Smaż je po 4 minuty z każdej strony i przekładaj za pomocą szczypiec. Nakłuwanie mięsa podczas smażenia spowoduje, że wyciekną z niego wszystkie soki, który odpowiadają za smak steków.
  5. Dopiero po usmażeniu możesz doprawić steki świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli zrobisz to przed smażeniem, pieprz może się spalić. Gotowe steki ułóż na talerzach i polej sosem z zielonego pieprzu. Danie można serwować z warzywami z grilla lub gotowanymi na parze, a także z sałatkami różnego rodzaju.