Krewetki z dodatkiem mango i chili – spróbuj egzotyki

Krewetki trzeba umieć dobrze przygotować. Tylko wtedy będą rzeczywiście smacznym daniem, do którego będziemy mieli ochotę wracać jeszcze niejednokrotnie. Dziś zatem przedstawimy, jak ciekawym i prostym daniem są krewetki z dodatkiem mango i chili.

Jak przygotować krewetki z dodatkiem mango i chili?

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g krewetek
  • 1 mango
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki imbiru (świeżego startego lub suszonego)
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie: szczypiorek, papryczka chili, kolendra

Składniki na sos:

  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki (ewentualnie cytryny)
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (ewentualnie mąki ziemniaczanej)

Wykonanie:

  1. Krewetki dokładnie myjemy, obieramy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Wrzucamy je do miski, mieszamy z tartym imbirem i rozgniecionym czosnkiem
  3. Wszystkie składniki na sos mieszamy w osobnej miseczce.
  4. Mango obieramy i kroimy w średnia kostkę.
  5. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy krewetki i smażymy przez ok. 2 min na dosyć dużym ogniu. Mieszamy, by się nie przypaliły
  6. Wlewamy sos i gotujemy, dodajemy mango, mieszamy.
  7. Odstawiamy z ognia i posypujemy wybranymi ziołami.
  8. Najlepiej podawać w towarzystwie ryżu.

To proste, orientalne danie na pewno zachwyci zarówno rodzinę, jak i gości. Przygotowanie takich krewetek nie jest szczególnie trudne, dlatego nie musimy obawiać się, że na którymś etapie coś nam nie wyjdzie. W połączeniu z dojrzałym mango i słodkim chili tworzą świetne danie.

Krewetki należą raczej do orientalnych dań, po które rzadko sięgamy. Warto zatem znać dobre i sprawdzone przepisy, dzięki którym stworzymy rewelacyjne posiłki.