Wielkanocne inspiracje – jajka w białej kiełbasie z sosem czosnkowym

Dania jajeczne są nierozłącznym elementem Świąt Wielkanocnych, geneza ich obecności sięga podstaw wiary chrześcijańskiej. Jajko jest symbolem zwycięstwa życia nad śmiercią, łączone jest ze zmartwychwstaniem Chrystusa i odrodzeniem ludzkiej wiary. Żółtko symbolizuje nadejście nowego, skorupka natomiast przemijanie tego, co stare.

Smaczny i prosty przepis

Przepis na jajka w białej kiełbasie z sosem czosnkowym to świetna alternatywa dla klasycznych jajek w majonezie, przygotowywanych na Wielkanoc. Niektórzy wolą mniej klasyczne przepisy i dodają np. jarmuż (więcej o jarmużu tutaj: https://fitmaster.pl/jarmuz-bezcenny-skladnik-zdrowej-diety/) do posiłku – jeśli masz taką ochotę, to jak najbardziej możesz eksperymentować. Przepyszne i chrupiące, podane w towarzystwie aromatycznego sosu czosnkowo – koperkowego zachwycą wszystkich twoich gości. Przygotowanie przystawki nie wymaga dużo pracy, a efekt jest oszałamiający. Przystawka z pewnością na stałe zagości wśród twoich domowych przepisów.

Składniki na jajka w białej kiełbasie z sosem czosnkowym:|

  • 5 dużych jajek
  • 300 g dobrej białej kiełbasy
  • 4 duże łyżki bułki tartej
  • 2 duże łyżki mąki
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • olej do smażenia

Sos:

  • 4 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sól i pieprz

Przepis na jajka w białej kiełbasie z sosem czosnkowym.

4 jaja dokładnie umyj i ugotuj na twardo. Kiełbasę wyciśnij z kiszek do miseczki, rozdrobnij widelcem i dopraw solą i pieprzem. Ugotowane jajka przełóż do kąpieli lodowej do wystudzenia, a następnie ostrożnie obierz ze skorupek. Każde z jajek dokładnie oblep masą kiełbasianą. W głębokim talerzu rozbij ostatnie jajko i rozmąć z solą i pieprzem.
Przygotuj średni garnek i rozgrzej tyle oleju, aby wystarczyło do zanurzenia jajek.

Na płaski talerz wysyp bułkę tartą i wymieszaj z mąką, czosnkiem i ostrą papryką. Każde z jajek zanurz w jajku i dokładnie obtocz w panierce. Smaż w głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru.

Aby przygotować sos, posiekaj natkę koperku i wymieszaj ze śmietaną i majonezem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku. Przestudzone jajka podaj z sosem czosnkowo – koperkowym i udekoruj gałązkami świeżego koperku. Smacznego!